La constant sobreexposició dels infants a les pantalles els pot generar addicció.

Els nens han nascut en una societat on les tecnologies de la informació i la comunicació estan integrades a la vida diària. L’èxit de les sèries televisives, els programes a la carta, les xarxes socials, etc. han provocat noves formes d’interacció i d’entreteniment.

Els experts informen que cada vegada hi ha més nens que fan un ús abusiu de les pantalles de mòbils, ordinador i tauletes que pot derivar a una addicció. Tal i com demostren estudis concloents l’ús inadequat dels nens davant les pantalles pot provocar trastorns del llenguatge i del son, aïllament i baixa tolerància a la frustració.

Així doncs, cada vegada hi ha més col·lectius de pediatres, logopedes, psicòlegs etc. que demanen que les autoritats i institucions facin campanyes per informar dels efectes de la sobreexposició dels infants a les pantalles, la problemàtica i els riscos que pot desencadenar.

Per què es genera l’addicció?

Consumir videojocs, xarxes socials, aplicacions i continguts online proporciona dopamina (també coneguda com a hormona de la felicitat) que, en el moment que rebem un “m’agrada” o alguna recompensa semblant, es produeix una substància al cervell que ens satisfà. Els joves i els nens són especialment vulnerables ja que encara estan madurant – el cervell no és del tot madur fins els 25 anys-  hi ha una gran plasticitat cerebral, per això es més probable que els generi addicció.

La bona notícia és que no hi ha danys permanents als cervells dels infants exposats. Allunyar-los de les pantalles és la millor solució, en cas d’addicció, perquè recuperin les seves capacitats mentals.

A Expoeduca 2020, el dia 1 de febrer de 18:00 a 18:30, comptarem amb l’ Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya que faran una xerrada sota el nom de “Família i pantalles. Ús i abús.” Es parlarà de com afecten les pantalles al desenvolupament del cervell del menor i en el seu aprenentatge i es donaran pautes per fer un ús saludable dels diferents dispositius així com recomanacions per prevenir l’assetjament escolar, el sexting, el grooming i altres formes de violència digital.

 

També us recomanem: 10 raons perquè els nens aprenguin anglès

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!