Estàs en un restaurant i de sobte el teu fill a tirat el plat a terra per què no li agradava el que hi havia en ell? O esteu a casa i de sobte s’ha enfadat per què a la televisió no estan posant els seus dibuixos preferits? Tranquils, és normal, el teu bebè s’està fent gran!

Els terribles dos anys

Quan els nens arriben als 2 anys és normal que comencin a produir-se petites (o no tan petites) rabietes. Per què passa això? A partir dels dos anys els bebès deixen de ser aquells bebès petitonets, però ells no saben com fer-ho. De sobte s’adonen que poden fer més coses de les que creien, que poden comunicar-se i dir la temuda paraula “NO”.

 

Que el teu fill comenci a desenvolupar aquest comportament, a vegades violent, és un senyal que està desenvolupant la seva personalitat i caràcter. Nosaltres, hem de veureu (encara que sigui difícil) com una actitud “positiva”, no volem que el nostre fill mai tingui preferències, o que no pugui prendre decisions per si sol…

 
Nosaltres, com a pares, hem d’afrontar aquesta etapa com una etapa de màxim aprenentatge, on el nostre fill necessitarà més que mai de la nostra paciència i amor.

 

Que podem fer quan comencen les rabietes?

Quan arribin aquests moments de pànic hem de mantenir la calma. Recordeu, els nens són petits, nosaltres som els adults i madurs, i per tant, hem de demostrar-lo.

Abans de donar-vos consells per poder afrontar aquestes situacions, hem d’aprendre a diferenciar el tipus de rabieta, perquè si, existeixen de dos tipus.

En primer lloc trobem aquelles que les veiem arribar, és a dir, el petit ens ha avisat de què alguna cosa no li està agradant. En aquests casos pot ser que t’amenaci per exemple dient que el plat no li agrada i que no menjarà res fins que no li posi allò que li agrada.
Per altra banda, estan aquelles rabietes que no les esperem. Que estem tranquil·lament passejant pel parc i de cop i volta comença a plorar, a tirar-se a terra o fer crits i tu no saps que és el que està passant.
 

Les dues situacions portaran al mateix, però, sempre hem d’analitzar d’on bé el problema i que és el que li ha provocat aquest comportament.

Consells:

  1. Mai hem de comportar-nos igual que ho està fent ell. Hem de ser la persona que li transmeti tranquil·litat i per això, mai hem d’utilitzar el mateix to de veu que ell.
  2. Deixar clar la paraula NO. Moltes vegades els nens provoquen rabietes perquè volen una cosa i no li donem. Nosaltres com a pares hem d’establir uns límits que els nens han de respectar, això els hi ajudarà a ells també a conèixer que és el que poden fer i que és el que no.
  3. Donar alternatives. Com hem dit abans, les rabietes es produeixen en una etapa on el nen està començant a descobrir noves facetes i activitats que no sabia que podia fer, i és normal que de sobte, el nen vulgui fer de tot, i adonar-se que no les pot fer pot provocar una rabieta. En aquest moment nosaltres hem d’intentar tranquil·litzar-los i donar-los alternatives que sí que estiguin al seu abast. 
  1. Sempre intentarem tranquil·litzar-los i fer-los entendre la situació, però, si veiem que no està donant resultats, la millor opció és donar-li temps. Si està en una cadira, el baixarem a terra, o si té objectes perillosos al voltant, els traurem. Farem que estigui el més segur possible i deixarem que ell sol es tranquil·litzi. Un cop que el moment de rabieta li passi anirà a vosaltres per demanar amor, i en aquell moment nosaltres haurem d’estar esperant-los i donar-li carinyets.

 

També us recomanem: El nou métode educatiu Hjalli

 No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!