Durant les vacances d’estiu, els avis es converteixen en l’ajuda indispensable per a moltes famílies que no tenen amb qui deixar els seus fills. Els nens solen tenir molts més dies lliures que els pares, ja que el curs escolar acaba a finals de juny i fins al setembre no tornen a obrir les aules. En conseqüència, moltes vegades els avis s’encarreguen de cuidar els néts, de portar-los als casals d’estiu, a campaments, a classes particulars, a la piscina o a la platja…

 

Tot i que, normalment, gaudeixen amb aquesta tasca, tampoc és convenient que només es dediquin a ella. Els experts ja estan parlant de l’anomenat síndrome de “els avis esclaus“. Una situació que passa quan no són capaços de dir que estan esgotats per l’excés de treball i les responsabilitats que han anat assumint en voler ajudar els seus fills. S’ha de tenir en compte els seus problemes físics i no sobrecarregar-los. Es tracta que aquesta tasca “no recaigui” sobre els avis de manera reiterada.

Com ajudar als avis

Cuidar als néts mai hauria de ser una obligació. Els grans també necessiten descansar i viure un envelliment actiu i saludable. Per aquest motiu, us donem alguns consells perquè poseu de la vostra part durant les vacances i els hi faciliteu la feina:

  1. No els sobrecarregueu: Una cosa és que us donin un cop de mà i una altra, que els plantegem tot un programa d’activitats per a l’estiu, en què tot és un “no parar”. Si volem que els nostres fills estiguin entretinguts haurem de buscar una solució que no involucri constantment als avis. El temps que estiguin junts és millor que ho organitzin al seu aire perquè tothom pugui gaudir d’aquests dies.
  2. Contribució econòmica: Els nens sempre suposen una sèrie de despeses, entre menjar, transport i altres necessitats i més, si estan una temporada fora de casa. Encara que, en la majoria dels casos, els avis vulguin, de vegades no poden assumir-ho tot. Per aquest motiu hem de cooperar i estar pendents de qualsevol detall. També cal mostrar el nostre suport per qualsevol cosa que necessitin.
  3. Mai obligar-los a quedar-se amb els nets: Si per motius de salut, o per altres raons, no poden fer-se càrrec d’ells, mai hem d’insistir ni fer que se sentin malament. Segur que hi ha altres alternatives. A més, cal ser conscients que potser es podrien quedar amb un o dos néts, però està clar que tenir cura de molts nens suposa molta responsabilitat i massa esforç per a ells.
  4. Intentar conciliar: Encara que sigui molt complicat, sempre hem d’intentar coordinar la vida laboral amb la familiar. Les empreses també poden ajudar a la conciliació organitzant tallers per als fills dels seus empleats i altres activitats. A més, estaria bé valorar la possibilitat d’enviar-los a un campament fora de casa o a alguna experiència d’immersió a l’estranger, d’aquesta manera estaran en contacte amb la natura, gaudiran al costat de nens de la seva edat i aprendran idiomes o adquiriran altres destreses.
  5. Respecte: Els pares han d’ensenyar als fills a respectar els avis. Si es queden unes setmanes amb ells, no es pot convertir en una batalla contínua. Al contrari, tots dos han de gaudir d’aquests dies de vacances. Han d’obeir, respectar la seva autoritat i adaptar-se sempre els seus límits i horaris. Sobretot els adolescents, que es poden convertir en un problema en algunes ocasions.

Així doncs, ja ho sabeu, aquest estiu si deixeu als fills amb els avis, tingueu-los en compte!

 

També us recomanem: Com podem fer dels deures d’estiu un joc?

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!