La forma en què els pares eduquen els seus fills és fonamental per evitar l’assetjament escolar i les situacions de violència a les escoles.

Tot i que s’han reduït el nombre de casos d’assetjament escolar, la seva violència sí que s’ha incrementat. De fet, una dada clau en l’assetjament és que ara els nens poden seguir sent assetjats quan arribem a casa, a través de xarxes socials i sistemes de missatgeria en línia. En aquest context, professors i pares cada vegada són més conscients d’aquesta realitat i que el seu paper és fonamental per evitar-la.

En el cas dels pares, per prevenir cal educar en la no-violència i procurar consolidar el llaç de comunicació amb els fills. És un treball progressiu que comença a casa i s’enforteix a les aules. Les escoles són un dels principals espais de socialització, on no només s’adquireixen coneixements, també s’aprèn a conviure i a respectar-nos.

assetjament escolarConsells per prevenir l’assetjament escolar

  1. Cal educar als nostres fills a no tenir por de defensar les causes que considera injustes, i a empatitzar amb les persones que pateixen perquè presenciar una situació en què un company està sent assetjat i no fer res al respecte converteix als nostres fills en agressors passius.
  2. Si ens adonem que el nostre fill pateix canvis d’humor o de conducta, pot ser un indicatiu que en el col·legi sigui assetjat però no vulgui explicar-nos. Abordar temes relacionats i donar-li confiança és el primer pas perquè es decideixi a obrir-se amb nosaltres.
  3. S’ha de crear a la llar un ambient de confiança on els nostres fills sàpiguen que poden explicar els seus problemes lliurement sense sentir-se jutjats. Fomentar la comunicació és una forma de prevenir aquest tipus de problemes o de poder orientar i aconsellar al nostre fill si els pateix.
  4. Hem d’educar els nostres fills de manera que potenciem la seva autoestima i la seguretat en si mateixos. Una bona autoestima està relacionada amb establir límits clars que permetin als nostres fills distingir entre el que està bé i el que no.
  5. Els nostres fills han d’aprendre a solucionar els seus propis problemes. Una bona idea per aconseguir-ho és mitjançant les nostres experiències, per exemple, explicant-los algun problema que hàgim tingut i explicant-li com vam decidir abordar-lo.

No hem de desistir davant la lluita contra la violència i l’assetjament en l’entorn escolar. És un treball conjunt per al qual no hem d’esperar que passi, sinó abordar-lo amb antelació. D’aquesta manera, molts nens podran afrontar i actuar assertivament davant d’un cas d’aquesta índole.

 

L’assetjament escolar és un dels temes que els nostres experts tractaran en les xerrades que es duran a terme a Expoeduca.  Descarrega’t la teva entrada gratuïta per Expoeduca 2019.

 

També us recomanem: Els adolescents que passen menys temps davant la pantalla són més feliços

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook i a l’Instagram i explicar-nos la vostra experiència!