En el blog d’avui us volem parlar d’un mètode nou en el sistema educatiu. El mètode Waldorf, un mètode sense exàmens però amb treballs manuals.

El mètode Waldorf

La pedagogia Waldorf fa referència al desenvolupament de cada nen en un ambient lliure i cooperatiu, sense exàmens i amb un fort suport en l’art i els treballs manuals. Et donem totes les claus per a saber més sobre aquest particular mètode educatiu.

El mètode Waldorf és un dels sistemes educatius alternatius més coneguts. Cerca el desenvolupament de cada nen en un ambient lliure i cooperatiu, sense exàmens i amb un fort suport en l’art i els treballs manuals.
Els col·legis Waldorf, són un tipus d’escoles que van començar fa gairebé 90 anys a Stuttgart (Alemanya), on Rudolf Steiner va dirigir la primera escola lliure i va formar als seus mestres.

A poc a poc els seus mètodes es van anar implantant en 80 països dels cinc continents, encara que a Espanya no es va començar a conèixer fins a 1975, quan un grup de pares i mestres van preparar el primer Jardí d’Infància Waldorf, avui l’Escola Lliure Micael.

Objectius

Els tres principals trets del mètode Waldorf, són: La participació de la família en el dia a dia de l’escola, la formació permanent del professorat i l’atenció al moment maduratiu de cada alumne per a donar-li el seu temps en els seus processos de desenvolupament.

L’objectiu principal és que cada nen desenvolupi la seva pròpia individualitat amb el seu talent i recolzant-lo en les seves dificultats. Es procura un desenvolupament complet, per això es treballa tant en el seu coneixement com amb la família. Aquí tenim un objectiu afegit: la coherència que sent el nen.

El major benefici és que arribi a tenir força i criteris en la vida per a guiar-se a si mateix amb autonomia i de manera solidària.

El Centre

El centre manté el mateix mestre-tutor per al nen en els sis anys de l’Educació Primària i un altre tutor en els sis anys d’Educació Secundària i Batxillerat. L’objectiu és afermar els vincles per a una bona convivència.

La pedagogia Waldorf inclou, a més de les assignatures oficials, assignatures artístiques (música, dansa, teatre, pintura…), que es complementen amb treballs artesanals.

També imparteixen idiomes, anglès i alemany, des de primer de Primària.

A Espanya, només hi ha un centre Waldorf que abasta tots els nivells educatius inclòs segon de batxillerat, l’Escola Lliure Micael de les Fregues (Madrid).

En altres nivells: 12 centres d’Educació Primària, 19 centres d’Educació Infantil i 9 centres de Mares de Dia.

Que tenir en compte

Abans de decantar-nos per un centro en el que s’apliqui la pedagogia Waldorf, hem d’informar-nos molt bé en què consisteix exactament el model educatiu del centre.

El millor és acudir al mateix centre per a assabentar-nos de tot de primera mà, veure els espais en els quals el nostre fill rebrà la seva educació, parlar amb el director del centre per a entendre bé quina és la filosofia del col·legi, etc. Això ens ajudarà a comprendre millor aquest mètode i a familiaritzar-nos més amb ell.

També us recomanem: 5 raons per implementar les TIC en l’educació

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!