Moltes escoles ja tenen implantada en els seus horaris la jornada intensiva, i, amb l’arribada de l’estiu, hi ha molts altres que adapten els seus horaris i passen de tenir jornada partida a jornada intensiva.

Però, en què consisteix la jornada intensiva?

En les escoles, la jornada intensiva consisteix a agrupar totes les hores lectives del dia en un matí. No vol dir reduir les hores, sinó reagrupar-les de forma que quedin totes situades en  una mateixa franja horària. Per exemple, si l’horari del nen és de 9 a 12.30 h i de 15 a 16.30 h, amb una jornada intensiva seria de 9 del matí a 14.30 h de la tarda, i s’estiraria fins a les 16 en el cas que els nens haguessin de quedar-se al menjador.

Existeixen moltes opinions sobre si la jornada intensiva és perjudicial o en canvi beneficia als més petits, però, encara no existeixen dades empíriques que demostrin quina opció és més adient per l’educació dels nens. A continuació us mostrem alguns dels beneficis i inconvenients d’aquest nou horari.

Beneficis

  • Per a alguns, la implantació de la jornada continua, pot crear el pensament de què pels nens és perjudicial agrupar totes les hores lectives en un únic blog en comptes de dividir-lo en dos amb dues hores de descans al migdia. Però, la realitat és que, pels alumnes és molt més eficaç a escala cognitiva. Està demostrat que, els nens, quan arriben a la tarda, si han marxat a casa a dinar, tornen cansats, i si, en canvi, han dinat al menjador de l’escola, pugen a classes amb una sobreexcitació per haver-hi estat tot el temps al pati jugant.
  • Com que les classes finalitzarien a les 14.30 h, els hi restaria tota la tarda per fer diferents extraescolars, jugar o fins i tot descansar. Amb aquest nou horari els nens podrien tenir més temps d’oci, que no pas amb una jornada partida.
  • En casos en els quals els horaris dels pares ho permetessin, la jornada intensiva fomentaria els moments d’oci en família.

Inconvenients

  • Hi ha molta gent que segueix amb el seu pensament de què, la jornada intensiva provocaria un excessiu cansament en els nens. Imagineu, si ja es fa pesat les classes d’una hora, com acabaria un nen després de 5 hores de classe seguides?
  • El fet d’allargar l’horari fins al principi de la tarda faria que molts nens haguessin de dinar a hores que no estan acostumats, trastocant així els seus hàbits.

 

També us recomanem: Comença la lluita contra la selectivitat 

 No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!