El coneixement de les nostres emocions pot influenciar al nostre comportament futur. I no tan sols conèixer-les, sinó aprendre a controlar-les. Les emocions condicionaran la nostra integració en la societat.

En el nostre cas, hem de tenir present en tot moment quines són les emocions que els nostres fills estan experimentant i si ells mateixos són capaços de conèixer-les, controlar-les i/o afrontar-les. Com ja hem dit en posts anteriors, l’etapa de la infantesa és fonamental pel que fa a formació del coneixement. Aprendre, pels nens, és una tasca molt més fàcil que pels adults, per això, fer èmfasis en l’educació de la intel·ligència emocional en edats properes, facilitarà l’aprenentatge futur.

A més, si pels adults a vegades, depenent de la situació, controlar les seves emocions comporta una situació difícil d’afrontar, per a un nen no ens podem imaginar com serà.

La intel·ligència emocional

Però, després de tot això alguns us estareu preguntant: que és la intel·ligència emocional? Doncs, la resumirem en 4 punts:

  • Aprendre a reconèixer les emocions
  • Reconèixer l’empatia
  • Una bona comunicació
  • Canalitzar les emocions

Jocs per fomentar-la

Un cop coneixem el concepte, la segona qüestió que us podeu plantejar és: que podem fer nosaltres com a pares per potenciar aquesta intel·ligència emocional?
Una metodologia fàcil d’aprenentatge pels nens són els jocs. Quan un nen està jugant no s’està adonant que està aprenent conceptes al mateix moment de què s’està divertint, per això us proposem 3 jocs diferents, que es podran adaptar per a diferents edats, i que potenciaran la seva intel·ligència emocional.

  1. DIBUIXAR EMOCIONS: aquesta activitat és perfecte per als nens a partir de 4 anys. El primer que farem serà ensenyar-li dibuixos amb cares que representin diferents emocions. Un cop ens assegurem que les entenen, li farem dibuixar per si mateixos una de les emocions que hem explicat.
  2. ENDEVINAR COM SE SENT EL NEN: per a nens de 5 anys. L’únic que necessitarem seran dibuixos amb cares que estiguin representant diferents emocions. El joc consistirà a fer que els nens, per si mateixos, endevinin quina emoció està representant el dibuix i que ens expliquin perquè creuen que el nen està així. L’objectiu d’aquesta activitat és conèixer les emocions que els nens coneixen.
  3. IMITAR EMOCIONS: perfecte per nens de 7 anys. En aquest joc deixarem que els nens ens ensenyin per si mateixos que i com coneixen les emocions. En una bossa ficarem papers amb el nom de diferents emocions o sentiments i ells hauran de representar aquesta. Al joc podreu jugar tota la família com si juguéssiu al joc de les pel·lícules!

 

També us recomanem: La màgia de la lectura 

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!