Les baralles entre germans són quelcom normal a les famílies amb nens petits. A vegades qualsevol excusa és bona per començar una baralla, els motius poden ser diversos, per les joguines, el comandament de la televisió, o seure en un lloc determinat de la taula, etc.

Quan els nens són petits les baralles haurien de ser escasses, però podrien anar en augment a partir dels  6 o 7 anys. No obstant això, és important tenir clar que això és quelcom natural i normal però no s’hauria de tenir com a tema principal a casa.

Si aquests conflictes són massa freqüents o tenen molta intensitat és l’hora d’actuar.

 

Hauríem d’intervenir entre les baralles entre germans?

Convé deixar que siguin ells qui solucionin les seves disputes, sempre que,  respectin les normes mínimes de convivència: ni violència física ni verbal. Les baralles entre germans són un moment perfecte per fomentar entre els nostres fills “la resolució de conflictes”, per tant han d’ells qui  aprenguin a generar habilitats de negociació. Així que,  en general, el millor és ser pacient i no intervenir sempre, deixant un temps perquè gestionin ells mateixos la situació.

 

Què fem quan arriben a les mans?

Si comencen una baralla on arriben a les mans sí que hauríem d’intervenir, però únicament per separar-los i recordar-los la principal norma bàsica que no s’han de pegar.

Nosaltres hem de mantenir la calma sempre i transmetre’ls seguretat i tranquil·litat, per tal que ells també s’ho prenguin com un model d’actuació diferent dels crits i discussions. S’ha de tenir en compte que a l’hora de separar-los segurament tardaran molt poc a fer les paus per poder seguir jugant junts.

 

Ensenyar-los una lliçó?

Tot conflicte és una oportunitat perquè aprenguin.  Quan ja s’hagin calmat, és interessant asseure’s amb ells i analitzar el problema i perquè ha passat (no buscar culpables) i tractar de donar alternatives. Per exemple, si es barallen per una joguina, podem ensenyar-los a tornar-se el juguet. Si la discussió era per la televisió, hem d’establir un horari perquè estableixin horaris. Per últim, si han sigut agressions físiques o verbals  també podríem fer-los reflexionar sobre la seva actuació i com se senten.

discussiógermans01Resumint, les baralles entre germans solen ser nombroses i qualsevol excusa  és bona per començar una disputa. Però generalment, el detonant principal sol ser la gelosia. A vegades el germà gran se sent desplaçat quan arriba un germanet petit. Abans tota l’atenció era per ells i ara han de compartir l’afecte i l’atenció dels seus pares. Moltes vegades els nens criden l’atenció dels seus pares o dels adults tenint aquestes disputes.

Un punt important és intentar crear un vincle “fraternal” fort entre els nostres fills, i els hem d’ensenyar a expressar les seves emocions sense fer mal als altres i que es motivin a voler compartir. Alguns exemples podrien ser fent jocs de taula o practicant algun esport d’equip per tal que entenguin que jugar amb unió sempre és millor per tal guanyar.

En conclusió, les baralles i discussions entre germans, són normals i compleixen diferents funcions: Els nens necessiten aprendre a regular les seves emocions, gestionar els seus conflictes, a demanar-se perdó mútuament, entendre les conseqüències que poden tenir els seus actes i sobretot a ser empàtics. Tot això demana dedicació i pràctica i sabem que aquest exercici a vegades és esgotador i estressant.

 

 

També us recomanem: 5 consells si els teus fills començaran a anar sols a l’escola

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!