De la mà d’UNICEF, et portem alguns consells per explicar el Coronavirus als vostres fills i és que, ara mateix és fàcil atabalar-se per tot el que s’escolta sobre la malaltia. També és comprensible que els teus fills estiguin nerviosos.

Pels nens, pot ser difícil entendre el que veuen a Internet o a la televisió, o el que escolten dir a altres persones. A més a més, poden ser especialment vulnerables a sentiments d’ansietat, estrès i tristesa. No obstant això, mantenir una conversa oberta i sincera amb els teus fills podrà ajudar-los a entendre i suportar la situació i fins i tot a fer una contribució positiva per als altres.

8 consells per explicar el Coronavirus als petits

1.     Fes preguntes obertes i escolta’l

Per començar, convida al teu fill a parlar de l’assumpte. Esbrina quant en sap i deixa que porti la iniciativa. Si és massa jove i encara no ha sentit parlar del brot, potser és millor no treure el tema, però pots aprofitar per recordar-li els bons hàbits d’higiene sense generar noves pors.

Busca un entorn segur i permet que el teu fill parli obertament. Els dibuixos, les històries i altres activitats podrien ajudar-te a iniciar la conversa.

El més important és no restar importància a les seves preocupacions ni evitar-les. Demostra-li que entens els seus sentiments i transmet-li calma dient-li que és normal espantar-se per aquestes coses. Demostra que l’escoltes prestant-li tota la teva atenció, i assegura’t que sap que pot parlar amb tu quan ho necessiti.

 

2.     Sigues honest

Tots els nens i nenes tenen dret a conèixer la informació veraç sobre el que està passant al món però, per un altre costat, els adults també tenen la responsabilitat d’evitar que pateixin. És adequat que utilitzis un llenguatge adequat per a la seva edat, observa les seves reaccions i sigues delicat amb el seu grau d’ansietat.

Si no tens respostes per les seves preguntes, no facis suposicions. Aprofita l’ocasió per buscar les respostes junts. Els llocs web d’organitzacions internacionals com UNICEF i l’Organització Mundial de la Salut són bones fonts d’informació. Explica-li que part de la informació que hi ha a Internet no és rigorosa, i que és millor confiar en els experts.

 

3.     Ensenya-li a protegir-se a si mateix explicar el Coronavirus als petits

Una de les millors formes de protegir els nens del Covid-19 i altres malalties és, senzillament, animar-los a rentar-se les mans amb freqüència. No ha de ser una conversa alarmant.

També pots ensenyar-li a cobrir la tos o els esternuts amb el colze i, demanar-li que t’ avisi si comença a sentir febre, tos o dificultats per respirar.

4.     Dóna-li consol

Molt possiblement, els nens no distingeixin les imatges que veuen a les pantalles de la seva pròpia realitat personal i hi haurà moments que creguin que corren perill imminent. Ajuda al teu fill a lluitar amb l’estrès oferint oportunitats per jugar i relaxar-se sempre que sigui possible. Segueix les rutines i els horaris habituals, sobretot l’hora d’anar a dormir, o intenta crear una nova rutina si canvies d’entorn.

 

5.     Esbrina si està sent víctima d’estigmes o si els està difonent

El brot de Covid-19 ha portat nombroses denúncies de discriminació racial per tot el món, així que és important comprovar que el teu fill no està sent víctima ni està propiciant l’assetjament.

Explica-li que el Coronavirus no té res a veure amb l’aparença, l’origen o la llengua que parla una persona.

 

6.     Busca a les persones que estan ajudant

És important que els nens sàpiguen que la gent s’està ajudant amb actes d’amabilitat i generositat. Comparteix les històries dels treballadors de la salut, els científics i farmacèutics… que, entre d’altres, estan treballant per aturar el brot i protegir a la comunitat. Per als nens pot ser un gran consol saber que hi ha gent compassiva prenent mesures.

 

7.     Cuida’t

Ajudaràs millor l’estat d’ànim als teus fills si tu també estàs suportant la situació adequadament. Els nens han de percebre la teva reacció a les notícies, així que els ajudarà saber que estàs tranquil i que tens tot sota control.

Si sents ansietat o estàs molt preocupat, pren-te un temps per a tu i parla amb altres familiars, amics o persones de confiança de la teva comunitat. Busca temps per fer coses que t’ajuden a relaxar-te i recuperar-te.

 

8.     Converses properes i atentes

És important assegurar-nos que els nostres fills no es queden angoixats. Quan acabi la conversa, tracta d’identificar el seu nerviosisme observant el seu llenguatge corporal i la seva respiració i prestant atenció a si està utilitzant el seu to de veu habitual.

Record al teu fill que pot tornar a parlar amb tu sobre qualsevol tema delicat en qualsevol moment. Recorda-li que t’importa, que l’escoltes i que sempre estàs disponible si hi ha alguna cosa que li preocupi.

 

També us recomanem: 5 activitats amb nens per afrontar la quarantena

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!