Educar en la sostenibilitat és una tasca imprescindible de cara a les futures generacions per preservar el planeta.

Vivim immersos en una situació de crisi ambiental que ens obliga a definir de nou l’educació ambiental a l’escola. La sobreexplotació dels recursos naturals a escala global deriva de l’actual model de desenvolupament; la pèrdua de biodiversitat i la greu regressió deriven de l’estat de la superfície i de la qualitat dels espais naturals d’arreu… L’escalfament global del planeta planteja un escenari de difícil predicció, i la manca de sensibilització per part de la població sobre aquestes problemàtiques ambientals és una raó de pes per tenir-les en compte en l’àmbit educatiu i no girar-s’hi d’esquena.

 

Educar a les futures generacions

Els canvis socials i la situació de crisi ambiental global fan encarar l’objectiu de l’educació ambiental cap a un model nou. Així doncs, amb els canvis vertiginosos de les darreres dècades també ens cal saber com ens relacionem amb el medi ambient. Ens hem de plantejar com utilitzem els recursos naturals, com produïm i consumim, quin ús fem de l’aigua, quantes deixalles produïm, etc. Per tant, l’aigua, l’alimentació, el consum responsable, el canvi climàtic, la preservació de la biodiversitat, els residus, l’energia, la mobilitat o la salut també són temàtiques que no podem oblidar si volem educar per a la sostenibilitat a l’escola.

Educar en la sostenibilitat ha de ser una crida al present per seguir conjugant el futur. L’educació ha de servir per donar sentit a la nostra existència i per fer un bon ús de la nostra llibertat. I perquè això sigui possible, ha d’ajudar-nos a prendre i triar les decisions més adequades que no posin en perill les nostres vides i que ens permetin augmentar el benestar humà. I la sostenibilitat és el mitjà més adequat per assolir aquestes fites.

En aquest sentit, l’educació en la sostenibilitat no l’hauríem de concebre tant com una nova finalitat educativa, sinó més aviat com a una seqüència d’accions basades en la viabilitat econòmica, en l’equitat social i en la sustentabilitat ecològica per assolir la finalitat del benestar individual i col·lectiu de les generacions presents i futures.

També us recomanem:  L’escola inclusiva

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!