Dies enrere, vam fer una entrada en el blog parlant del risc que comportava exposar als nens a fer massa activitats extraescolars. Vam parlar dels efectes que aquests, de forma desmesurada, podrien provocar alteracions nervioses i psicològiques que podrien esdevenir en problemes més greus en el futur.
Tot i això, mai hem dit que fer extraescolars sigui dolent, tot al contrari. Hi ha estudis que diuen que, els extra escolars, ajuden a l’educació integral de l’alumne. I us preguntareu, que és això de l’educació integral? El terme fa referència en educar als nens a la formació de la persona i l’enfortiment dels drets i deures d’ells mateixos i de la resta de companys.

Beneficis de les activitats extraescolars

Desenvolupament de les capacitats

Un dels principals beneficis de fer diferents activitats és la maduració la seva capacitat creativa. No hem de limitar als nens a fer només una sola activitat durant molt de temps. S’ha de deixar que ells mateixos triïn quines activitats volen fer i quan les volen fer. Canviar d’activitat suposarà al nen un nou aprenentatge i noves eines, que podrà aplicar en altres situacions que li apareixeran al llarg de la seva vida.


A més a més, aquestes activitats provocaran el descobriment d’habilitats noves. Per exemple, un nen que ha jugat tota la vida a futbol potser no sap que li agrada dibuixar, i que a més a més se li dóna molt bé. Amb això no estem dient que si el nen vol jugar a futbol,ho hem d’impedir, sinó que, sempre hem d’exposar les diferents alternatives als nostres nens i, explicar-li que provar noves activitats no és dolent, que si no els hi agrada, sempre poden tornar a allò que ja coneixien.

Habilitats psicosocials

Les activitats extraescolars suposen un benefici personal pels nens pel que fa a socialització, la cooperació i la pertinença als grups. En l’era en la qual ens trobem, plena d’ordinadors i telèfons mòbils, les activitats a l’aire lliure o que impliquen un moviment físic s’estan veient disminuïdes.

Hem de recordar que l’activitat física és fonamental en la vida tant per a nens com per a adults, però en el cas dels més petits una activitat física diària ajudarà al descans i l’equilibri emocional del nen. A més a més, com hem dit al principi, en aquests tipus d’extraescolars es fomenta el treball en equip, que a més d’enriquir a la persona, es creen habilitats emocionals i de treball que per si sols no obtenen.

També s’ha demostrat que, gràcies a aquestes activitats,s’alleuja l’estrès i la rutina i augmenta la motivació.

Conseqüències escolars

Un altre punt important a destacar és que l’alt percentatge de nens que realitzen activitats extraescolars presenten una millora en els resultats escolars. El fet d’haver-se d’organitzar el temps fora de l’escola per poder realitzar les activitats extraescolars i les obligatòries de l’escola, fa que s’optimitzin el temps i que adquireixin uns hàbits molt eficaços, aprofitables en altres àmbits fora de l’escola.

També, gràcies al desenvolupament de l’autoestima i de la mateixa identitat, la taxa d’abandonament escolar i el component de risc baixen considerablement.


Mens sana in corpore sano!!!

També us recomanem: No abuseo de les activitats extraescolars

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook i a l’Instagram i explicar-nos la vostra experiència!