anar sols a l’escolaS’acosta l’inici de l’escola i molts pares s’hauran d’enfrontar a la decisió de deixar anar o no als seus fills sols al seu centre escolar. A quina edat pot un nen anar sol a l’escola? Alguns adults consideren que la millor edat és a partir dels 8 anys, però per altres és encara molt d’hora i creuen que és millor esperar almenys fins als 12 anys. Tot un debat obert!

La important decisió també depèn de factors com el lloc on viu la família, la localització del centre escolar i sobretot de la maduresa que tingui el nen.  Per aquest motiu, la decisió de l’edat en la qual estan preparats per anar sols a l’escola, és complicada.

Alguns consells per quan comencin anar sols a l’escola

Al nostre país, l’edat mitjana en la qual els nens comencen anar sols és entorn dels 9 anys segons alguns estudis. No obstant això, a les grans ciutats l’habitual és que no ho facin fins als 12 o 13 anys, que és quan comencen l’Educació Secundària. Fins que no compleixen aquella edat els ha de recollir sempre un adult a la sortida de classe.

De fet, alguns centres escolars a Infantil i Primària no poden tornar a casa sense permís i s’ha d’avisar amb antelació en el cas que una altra persona diferent els vagi a buscar.

Avui en dia, els pares són potser massa protectors i esperen fins i tot als 14 anys per donar-los autonomia. És important però, a partir dels 12 – 13 anys vagin adquirint independència progressivament, sempre anirà en funció de la nostra situació personal i el nivell de maduresa del nen. A continuació us donem alguns “tips” per tal que els vostres fills comencin anar a l’escola amb seguretat:

  • Buscar les zones de risc: Si els nostres fills comencen anar sols a l’escola el millor que podem fer, és fer el recorregut identificant els possibles riscos. Remarcarem els senyals de tràfic, passos de zebra perillosos o les portes de garatges. Les sortides de les escoles solen ser perilloses perquè hi ha molt tràfic, cotxes aparcats en doble i tercera fila i que no hi hagi policia. És important també, que ens fixem a on aparquen els cotxes a segona fila pel perill d’atropellament. Per tant, han de conèixer tots els punts que poden suposar un risc de seguretat.
  • Buscar suport en la tecnologia: Una bona idea pels primers és instal·lar al mòbil dels nostres fills una app de localització. Aquesta ens anirà marcant en un mapa els punts pels quals van passant i ens avisarà amb una notificació quan arribin al seu destí. Fins i tot hi ha algunes app que ens poden avisar si els nens s’allunyen de la ruta habitual. Fins que els nens siguin majors d’edat la responsabilitat del que pot passar al carrer és dels pares una vegada que surten per la porta del centre escolar.
  • No parar-se amb desconeguts: Potser és el punt més important. És molt important que els nostres fills siguin conscients que no han de parar-se a parlar amb desconeguts. I, per descomptat, mai han de pujar a un vehicle durant el trajecte ni fer cas a les propostes de desconeguts, igualment que els cridin pel seu nom.
  • En qui confiar? Els nostres fills han de saber que davant de qualsevol perill sempre poden demanar ajuda a la policia si es troben amb algun membre del cos pel camí. És recomanable que coneguin el seu número de telèfon o d’emergències i ensenyar-los  l’accés directe des del mòbil. Si hi ha algun problema i no hi ha a prop cap autoritat, han de dirigir-se, preferiblement a una dona abans que un home.
  • Fer confiança: Si els nostres fills senten que nosaltres tenim por o que no confiem que poden anar a l’escola sols sense cap problema, no faran el trajecte amb seguretat. Hem de fer-los confiança suficient perquè vagin adquirint a poc a poc autonomia i independència. Anar sols a l’escola és un pas fonamental per la seva maduresa que han de realitzar amb tranquil·litat i confiança fins que es converteixi en una activitat habitual, sense abaixar la guàrdia.

Punts importants:

La recomanació és caminar en contra del tràfic per poder veure si un cotxe s’atura i no anar massa distrets amb el mòbil o la música. En el cas que se sentin en perill, sempre han de cridar l’atenció d’altres vianants o cotxes, demanar auxili i cridar si creuen que algú és una amenaça. Per altra banda, podem preguntar-los què farien en diferents situacions i d’aquesta manera valorar si tenen prou recursos per anar sols.  Per exemple, què farien si perden l’abonament del transport o s’adonen que no el porten. En resum, en funció del recorregut i de si porten mòbil o no, podem plantejar diferents problemes per saber com els resoldrien i veure junt amb ells quina seria la millor solució.

anar sols a l’escola

També us recomanem: Són una bona alternativa els gelats artesanals?

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!