El setembre és un mes realment important pels nostres fills, quan tornen a l’escola, es retroben amb molts amics i expliquen què han fet a les vacances, molts d’ells però, viuen el pas de l’escola Infantil a Primària.

Aquesta emoció de veure els amics se suma que ja aniran a jugar al pati dels grans, que faran exàmens i que tot això els inquieti.

Pels pares, però, aquestes inquietuds seran diferents, deures, més càrrega de llibres, nous professors i els dubtes habituals sobre la preparació i la maduresa dels nostres fills. Hem de saber que a partir dels 6 o 7 anys , comencen a classificar les coses i a tenir raonaments més lògics, que comencen a fer col·leccions d’objectes  i que comencen a raonar problemes matemàtics senzills.

Tots aquests canvis no sorgeixen d’un dia a l’altre, sinó que a moltes escoles existeixen els “Plans de transició”, un conjunt d’activitats que es fan al final de l’etapa Infantil i que seguiran ara quan comenci Primer d’Educació Primària. Estem parlant de visitar les classes de cursos superiors, jugar uns dies al pati dels grans i conèixer als mestres que tindran al setembre.

Com que els nens a Primària estan acostumats a moure’s per l’aula, a treballar pels racons i a tenir més temps per esmorzar, a primer els mestres, guiats per aquests “Plans de transició” que hem anomenat anteriorment, solen deixar moments a classe per tal que aquests es puguin relaxar, igual que comencen a esmorzar a classe una mica abans i la metodologia s’adapta per tal que tots els alumnes se sentin còmodes i centrats.

Què podem fer els pares en aquest moment de canvi?

Infantil-Primària01

  • Ajudar a millorar la seva atenció exercitant la ment

Aprofitar el temps lliure per jugar amb ells a jocs de taula, és un recurs molt interessant i que ajudaran als vostres fills a respectar torns i millorar l’atenció. Per exemple, jocs com el parxís (d’aquesta manera repasseu els números), l’oca, o jocs de carta senzills. Existeixen infinitat de jocs per tal que els nens aprenguin, aprenguin a respectar torns, a estar atents, a comptar, a acceptar les normes socials, a més, poder repassar vocabulari i desenvolupar moltes altres habilitats.

 

  • Reforçar la lectura

La lectura és un tema a vegades de preocupació pels pares, quan els nens encara no llegeixen. Però el primer que hem de recordar és que l’”educació” no és obligatòria fins a primer de Primària. Quan el nostre fill encara no està habituat a la lectura, es recomana començar per coses senzilles. Moltes vegades li resultarà més fàcil llegir la paraula “aigua” a l’ampolla mentre està dinant, o paraules que pugui llegir en productes de casa que habitualment les veu. Per altra banda, si voleu comprar un llibre, per nens d’aquesta edat potser és millor recórrer a llibre de poesia, ja que els textos són més senzills i curts i d’aquesta manera no es cansen de llegir.

 

  • Motivar-los a l’hora de fer els deures

Quan els nens comencin a venir amb deures, serà important que a casa els ensenyeu a organitzar-se el temps per poder fer-los. Hem d’ensenyar als nens a fer-los amb un somriure, algun joc i lliures de negativitat, d’aquesta manera ho veuran com una oportunitat d’aprendre amb la família. Un punt important és que, els nostres fills es vagin acostumant a assumir responsabilitats i convertir-se en persones autònomes, per tant evitem preguntar al grup de Whatsapp amb els pares de classe els dubtes sobre les tasques que han de fer, no hem de facilitar-los tant la feina.

  • Treballar l’autonomia personal

A casa, també hauríem de deixar-los assumir nous rols i autonomia, per exemple que comencin a vestir-se sols als matins. Per altra banda, progressivament, haurien de començar a fer-se el llit i esmorzar sense ajuda igualment que es taquin.  Tots aquests hàbits d’autonomia personal, es poden anar tractant durant les vacances d’estiu per tal que a l’inici de l’escola estiguin les bases més consolidades.

 

  • Atendre les indicacions dels mestres

Finalment, els pares passarem de tenir un tutor d’Infantil que és el que ens informava de tot, a tenir diferents mestres. Pot ser que tinguem la sensació que estiguem més informats a Infantil que a Primària. Per últim, ara possiblement que els nens hagin de ser molt més responsables en portar notes a casa que hagin de copiar de la pissarra, i que nosaltres com a pares no fallem a les reunions amb els docents, hem de seguir les seves pautes i plantejar tots els dubtes que tinguem.

 

També us recomanem: Quan els avis es queden de cangurs dels néts durant l’estiu

 No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a lInstagram  i explicar-nos la vostra experiència!