L’adolescència és un període de la vida meravellós, amb molts canvis i també amb molts reptes per viure dins de la família. En l’actualitat es valora que l’adolescència comprèn el període entre els 12 i els 24 anys. És un temps d’intensitat emocional, implicació social i també de creativitat.

Fonamentalment, el gran canvi durant l’adolescència es produeix en el cervell, i aquest canvi natural i saludable influeix tant en la ment (en la forma de pensar, raonar, centrar l’atenció i prendre decisions) com en les relacions amb els altres. Així que, el primer que hem de fer com a pares és informar-nos de què està passant en el seu cervell i fer el possible per entendre-ho.

Característiques de l’adolescència

La recerca de novetats:

Això sorgeix per la necessitat de gratificació que crea la motivació de provar alguna cosa nova. D’una banda, pot suposar un comportament impulsiu que comporti la falta de reflexió sobre les conseqüències i, de l’altra, el desig de crear coses noves i de viure la vida des de l’aventura.

La implicació social:

Millora les relacions entre iguals, els amics es tornen un suport que pot tornar-se en benestar i felicitat o, en el cas de joves aïllats dels adults, poden suposar un al·licient en els seus comportaments de risc.

Augment de la intensitat emocional:

adolescència

 

Atorga a la vida una major felicitat. Sovint, les emocions es viuen tan intensament que poden provocar impulsivitat, canvis d’humor i reaccions excessives. D’altra banda, els adolescents estan plens d’energia i d’una vitalitat i entusiasme difícilment superable a altres edats.

La creativitat:

El raonament es torna abstracte i el pensament conceptual, el que ajuda a fer que els adolescents es qüestionin el món establert pels adults, creïn noves idees i apliquin a la seva vida totes les innovacions al seu abast. És una etapa en la qual es busca el significat de la vida des d’aquest cervell en ebullició, la qual cosa implica una crisi d’identitat que han de superar perquè la pressió dels iguals i la manca de direcció no facin efecte en l’adolescent.

Per tant, els canvis de l’adolescència ofereixen al mateix temps riscos i oportunitats. Els pares hem d’acompanyar els nostres fills en aquesta etapa vital perquè els reptes que se’ls presenten es converteixin en virtuts i visquin una etapa amb la vitalitat més gran i seguretat que siguin capaços.

Com pots acompanyar i donar suport al teu fill?

  • S’ha d’utilitzar un diàleg reflexiu. És important que tots a casa, puguem dir en alt el que sentim, pensem, esperem, com veiem les coses. Però és igual d’important que el respecte a les opinions de l’altre sempre hi sigui present.
  • La base de les normes a casa ha de ser a través de les negociacions amb el nostre fill adolescent. A la infantesa podíem imposar els límits, però en aquesta edat els canvis en el seu pensament fan que qualsevol norma hagi de ser qüestionada i argumentada.
  • Es posa en pràctica l’empatia. Intentar entendre als nostres fills, recordar com vam anar a la seva edat, què sentíem, sintonitzar amb ells ajuda a fer que flueixin la comunicació i la comprensió.
  • Ressaltar el positiu. Prioritzar el que el nostre fill aconsegueix amb esforç, els seus èxits, la seva vàlua personal, farà que se senti segur i pres en compte.
  • És important que els pares fomentem la seva responsabilitat en la presa de decisions des del reconeixement dels seus valors i no des de la por a la represàlia.

Necessitem crear espais i moments compartits amb els nostres fills adolescents. Aquesta premissa, que sembla fonamental en la infantesa, pot perdre durant l’adolescència per pensar que ja no ens necessiten tant. No és cert. No oblidem que és una etapa de canvis en què l’acompanyament dels pares és fonamental per a dotar-los d’un entorn de seguretat que afavoreixi el seu adequat creixement d’emocions.

adolescència

L’adolescència és un dels temes que els nostres experts tractaran en les xerrades que es duran a terme a Expoeduca.  Descarrega’t la teva entrada gratuïta per Expoeduca 2019.

 

També us recomanem: Els adolescents que passen menys temps davant la pantalla són més feliços

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook i a l’Instagram i explicar-nos la vostra experiència!