Són molts els nens que estan fent activitats extraescolars. Concretament de 6-16 anys n’hi ha un 90% dels nens que fan extraescolars, d’aquest 90%, més del 50% realitza més de dues activitats extraescolars. En aquest article donarem unes claus per saber si sobrecarreguem als fills amb les extraescolars.

L’esport amb un 72% és el líder de les activitats extraescolars, seguit dels idiomes amb un 28.4%.

Segons l’opinió de la investigadora Catherine l’Ecuyer, el problema no neix de la sobrecàrrega de les activitats extraescolars si no del plantejament que fan els pares en apuntar-los a aquestes. Els pares ho tenen molt difícil per conciliar el seu horari amb el dels nens, en altres països ni tan sols s’han plantejat aquest debat perquè consideren que cada cosa té el seu temps i, poden conciliar el seu horari laboral amb les activitats extraescolars del nen amb el temps per fer vida en família, (així ho explica  la investigadora). En si conclou en què perquè el nen pugui aprendre, ha de jugar.

Els psicòlegs insisteixen en què els pares no han de pensar que el nen perd el temps quan juga i que han d’apuntar a activitats extraescolars sempre que al nen li agradi aquesta activitat.

També és molt important pensar en les barreges de les edats dels nens, perquè puguin aprendre els més petits dels més grans.

La directora de la universitat de pares, Eva Marina, ens diu que, s’està perdent l’hàbit del jóc com activitat enriquidora. Això mostra una deficiència alhora que el nen s’incorpora en la vida social.

5 consells per no sobrecarregar als nens amb activitats extraescolars

Us deixem una sèrie de consells per no sobrecarregar als nens i habituar-los correctament a les activitats extraescolars:

 

  1. Atendre als interessos del nen i el seu caràcter: Hem de deixar que ells escullin les activitats i tenir en compte el seu temperament, si és més tranquil, tenir en compte activitats més tranquil·les i a l’inrevés si és mogut.
  2. No sobrecarregar l’agenda del nen: És convenient deixar-li 2 dies de descans sense extraescolars, ja que també ha de tenir temps per jugar amb els seus amics, fer deures, xerrar.
  3. No forçar-lo en anar si no li agrada: Encara que ho esculli ell, hem de deixar si el nen s’habitua a l’activitat. El que és recomanable és deixar un parell de dies de prova per veure si li agrada.
  4. Cansament: Hem d’estar alerta per si el nen mostra símptomes de cansament, nerviosisme o decaiguda moral per saber si està sobrecarregat de feina o bé si necessita canviar.
  5. ¿Quines activitats evitar? Doncs, hem d’evitar tota classe d’activitat que reforci l’activitat escolar. Els nens passen moltes hores amb deures per ficar-li més. Però no hem de confondre reforçar el contingut escolar amb reforçar matèries. Ja que si reforcem segons quina matèria, pot ser positiu pel nen.

També us recomanem: Els deures de Nadal: planificació i organització

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!Principals activitats extraescolars