Comunicació amb el teu fill adolescent

En general, la pubertat comença entre els 8 i 13 anys d’edat en les nenes, i entre els 9 i 15 anys d’edat en els nens. Alguns comencen abans o després d’aquestes edats, l’adolescent pot començar a veure canvis relacionats amb la pubertat en qualsevol moment durant els anys esmentats anteriorment.

Durant els anys de l’adolescència, els nens/as creixen, exploren, proven coses noves que desconeixien, però d’altra banda també s’enfaden, són capritxosos i de vegades pensen que són el centre de l’univers. Per aquests motius, la comunicació entre els pares i fills (com a norma general) sol ser bastant complicada.

Quan tens el paper de pare, una de les coses més complicades o que més costa és distanciar-se dels fills perquè aquests puguin tenir la seva pròpia independència. Amb aquesta independència, els adolescents, comencen a decidir per si mateixos, a prendre les seves pròpies decisions (encara que no se’ls consideren persones madures). Això és un punt important per a ells, perquè d’aquesta forma, podran aprendre dels seus propis errors, gràcies a l’experiència (tant positiva com a negativa) que han tingut o acaben de tenir. A continuació us donarem 7 Consells per a la comunicació amb el teu fill adolescent.

7 Consells per a la comunicació amb el teu fill adolescent

  1. Escolta

Si vols saber més o tens curiositats sobre la vida del teu fill/a, que fa o amb qui va, no li facis preguntes directes, ja que així es pot sentir pressionat e incomode, només has d’asseure’t, escoltar i transmet-li seguretat perquè s’obri i comparteixi aquesta informació tan valuosa per a tu.

 

  1. Valora els seus sentiments

Sempre volem ajudar a resoldre els problemes o conflictes dels nostres fills, encara que no estiguem d’acord amb el succeït, hem de demostrar-los o transmetre’ls que els entenem i que empatitzem amb el seu problema, en lloc de dir alguna cosa que li hagi sentit malament o sigui despectiu, com “aquesta persona no era la indicada per a tu “

 

  1. Demostra confiança

Des de sempre els adolescents s’han sentit més majors, més madurs (a l’hora de prendre una decisió o entaular una conversa amb una persona major que ells) del que realment són. Per això sempre els ha agradat se’ls prengui de debò. Per això cal fer-li saber que confies en ell. Això farà que incrementi la seva autoestima i que sigui capar d’afrontar les circumstàncies.

  1. No siguis un dictador

Ets el seu pare, i ell/a és el teu fill/a, això vol dir que encara que l’estigui en l’adolescència, tu poses les regles i els limitis. Des de sempre els adolescents “els dónes la mà i t’agafen el braç” amb aquesta dita volem reflectir que els adolescents sempre van més enllà dels límits.  Per fer que escoltin, has de donar una explicació coherent i racional (que els faci obrir els ulls) del perquè no pot fer això. Que no sigui per imposició com “perquè sóc el teu pare i t’ho dic jo”.

 

  1. Controla les teves emocions

Quan tens un problema amb el teu fill/a adolescent i veus que aquest s’està passant, el teu temperament s’esfuma, i el més segur que li respondries de tot, però mai cal posar-se al seu nivell ja que has de recordar que tu ets l’adult i ell és el nen. També recorda que tu tens més capacitat de controlar les teves emocions en comparació al teu fill/a. Per això et recomanem que “respiris profund i comptis fins a deu abans de respondre”. En el cas que hi hagués una forta discussió i esteu massa enfadats per parlar, espera’t  fins que estiguis més calmat.

 

  1. Fer coses junts

Parlar no és l’única forma de comunicar-se, i durant aquests anys és genial que inverteixis temps a fer coses que tots dos pugueu gaudir, ja sigui cuinar, escalar o anar a veure pel·lícules, sense haver de conversar de res personal. És important per als fills saber que estàs a prop, i compartir experiències positives, sense haver de preocupar-se que els facis preguntes indiscretes o parlar de coses personals.

 

  1. Ser observador

L’adolescència és una època bastant difícil per als pares i també per als fills, ja que els fills travessen certs canvis a mesura que creixen i maduren. Per això és molt important que siguis observador i parlis si notes canvis rars en el seu estat d’ànim, en el seu comportament, apetit, entre altres. També has de estar atent per si notes que deixa de fer coses que abans solia fer o s’acaba aïllant de la resta.

Si estàs notant un canvi en la vida del teu fill, parla-li, pregunta-li, ser comprensiu, però no crític perquè el més segur és que necessiti l’ajuda dels seus pares.

 

També us recomanem: 5 Beneficis que aporten els avis a l’ infància dels nens

No us oblideu de seguir-nos al  Facebook  i a l’Instagram  i explicar-nos la vostra experiència!